pátek 29. listopadu 2013

Oldenburský korung

Ve dnech 20.-23.11.2013 se v německé Vechtě konal körung Oldenburského svazu. Samotný körung byl „rozdělen“ na  OL-Pferde a OS-Pferde. Tedy drezurní a skokovou část.

V rámci OL se představilo 36 z ohlášených 39 drezurních hřebců. Jak jsem již uváděla ve svém článečku „Oldenburský körung se blíží“, nejvíce byli zastoupeni zástupci F-linie, i když stalo se již tradicí, že nakonec všem vytřel zrak hřebec linie D J Ale nechci předbíhat.
Drezurní hřebci se představili nejen v předvedení na ruce k posouzení exteriéru, ale také byli lonžováni. Na lonži pozorovali komisaři především práci zádě, jak kůň spolupracuje, práci předních i zadních nohou. Při volném pohybu druhý den došlo k naprosté inovaci a novince. Místo předvedení volného pohybu na klasické osmičce, se jednalo o pohyb podél celé haly, kdy hřebečci byli záměrně na krátké stěně zpomaleni, aby na dlouhé stěně mohli ukázat svůj pohyb. Bohužel se domnívám, že nápad se tak trochu minul účinkem, neboť mladíčci když před sebou viděli ten krásný volný dlouhý prostor, zvedli ocas i hlavu a tryskali s větrem o závod. U některých hřebců tak prakticky nebylo možno zhodnotit klus. Komise však svým zkušeným okem rozeznala kvalitu a tak pozitivní výsledek slyšelo celkem 19 hřebců, a to z toho 6 hřebců obdrželo prémii.
Vítězem se nakonec stal dle očekávání i miláček publika ryzák se světlou hřívou po De Niro – Rosario-Feiner Stern, který se vyznačoval elastickým a silným pohybem v klusu a měl i dobrý krok. Na lonži měl ještě trochu nedostatky ve cvalu, ale to s jakou samozřejmostí se přestavil ve volném pohybu, přebilo veškeré pochybnosti. Dalšími preimovanými hřebci byli Quaterback – Latimer; Fürstenball-Sandro Hit; Belissimo M-Sandro Hit; Dante Weltino-Pik Noir a Sir Donnerhall I-Rubinstein.  Jen pro zajímavost hřebec po Totilas byl körován. 

V rámci 0S se představilo 33 skokových hřebců, z nichž 17 z nich obdrželo výběr a 7 mladých hřebců prémii. Vítězným hřebcem se stal hnědák po Diarado-Quidam´s Rubin-Continue. Prvním rezervním vítězem se stal můj miláček Cornado I.- Chacco-Blue a druhým rezervním vítězem se stal Calico-Pilox ze hřebčince Sprehe. Dalšími prémiovanými hřebci byli Casall-Contender; Chacco-Blue – Lancer III; Cornet´s Prinz-Caprilli; a Diamant de Semilly-Baloubet du Rouet.  
V letošním skokovém lotu jsme mohli vidět opravdu nejlepší skokové talenty. Mnozí z nich řešili skokovou řadou s takovou samozřejmostí a inteligencí, že až překypovali sebevědomím. Výška skoků pro ně nic neznamenala, a někteří se výšce 130 cm vysloveně vysmívali.
Za zmínku stojí, že skokový hřebec českého chovatele Ing. Kuzdˇase Quality-Landor S nebyl bohužel vybrán. Ale na následné aukci byl vydražen za 14.000 Euro do České republiky.



V následné aukci pak došlo k několika rekordům tohoto podzimu. Drezurní vítěz po De Niro byl vydražen za neuvěřitelných 910.000 Eur a odešel do dánské drezurní stáje olympijského jezdce Andrease Helgstrand. Druhým nejdražším koněm se stal zase drezurní hřebec, a to první rezervní vítěz Quaterback-Latimer, který zůstává za 220.000 Euro v Německu. Hřebčín Sosath si za 100.000 Euro pojistila do svého plemenného boxu mladíčka po Florencio-Sandro Hit. 
Za skokového vítěze zaplatila stanice hřebců Holkenbrink 115.000 Euro. První rezervní vítěz po Cornado odešel za 110.000 Euro do Belgie.

Přehled körovaných hřebců najdete zde
Přehled aukčních hřebců včetně cen najdete zde.


Žádné komentáře:

Okomentovat