úterý 5. listopadu 2013

Český předvýběr se blíží

Hannorští chovatelé, holštýnští chovatelé i trakénští chovatelé již mají za sebou své významné dny, tedy výběry hřebců do plemenitby. Naše české příznivce to teprve čeká, a to ve dnech 15.-16.11.2013 v Herouticích. 

Svaz českého teplokrevníka již na svých internetových stránkách zveřejnil původy přihlášených hřebců. Umím-li dobře počítat, pak se jedná o 12 hřebečků z ročníku 2011 a 10 starších hřebců, kteří žádají o zápis do plemenné knihy na základě své výkonnosti. Zastavme se u mladších hřebců, a i když o nich mnoho nevíme, známe otce či matky.

Takže hned u prvního hřebce Cargent (Caesar – Argentinus) musím zkonstatovat, že matka Argentina je akcelerační klisna, kterou přivezl do ČR Ing. Kutěj a jejíž potomstvo dosáhlo sportovní úrovně ST. Druhý mladý hřebec Marcus (Flyinge Garibaldi – Carol) již zkoušel své štěstí na předvýběru CS a neuspěl. Matka hřebečka po Dormane du Puy – Grandchant xx Delgado je také akcelerační klisna tentokráte s vlastní výkonností ST.  Na hřebce Conway jsem velmi zvědavá, neboť mé české srdíčko plesá. Je totiž po otci Przedswit Lionel – Cascavello a je jedním ze tří budoucích nadějí, které na předvýběru budou prezentovat zemský hřebčinec Písek. Jen pro zajímavost, jako barvu má uvedenou smíšený bělouš. Flyinge Gucci je hnědák po Flyinge Garibaldi – Przedswit Horymír. I na tohoto hřebce jsem zvědavá, neboť Horymír byl významným plemeníkem, který dal mnoho vynikajících sportovních koní a také matek. Mnozí jej také znají pod jeho pepiniérským jménem PXX.. Posledním píseckým zástupcem je Chronos (Guidam Sohn – Landino). Otce Guidam Sohna netřeba představovat. Letos působí i u nás, jeho nejzdařilejší potomek je plemeník Galandro ZH, a všichni jeho potomci vynikají prostorných kulatým cvalem. Sedmým hřebcem v pořadí je Casall´s Ahorn (Casall–Ahorn Z). I tento hřebec se účastnil předvýbvěru v Nesměni s výsledkem nepředvybrán. Naopak další holštýn v pořadí Champagnero (Chin Champ – Quintero) byl v Nesměni předvybrán a tamní komisi přesvědčil. Za zmínku stojí jistě i hřebec Alano (Askano-T – Lortino), jehož otcem není nikdo jiný než úplně první vítěz nultého(či prvního) ročníku předvýběru z roku 2008 Askano-T. Na tohoto hřebce zvědavě padne můj zrak, stejně jako na dalšího čekatele jménem Artur (Askano-T – Rosario). Matka Rosalie dala potomstvo s výkonností drezura S a skoky S**. Jako předposlední mladý hřebec je uveden Rozruch (Radegast – Donnerschlag). Tento hřebec má v sobě převážně drezurní krev, hlavně na straně matky, jsem zvědavá proto na jeho chody. Bohužel komisi z CS neoslnil a nebyl v Nesměni předvybrán. No a jako poslední je prakticky jeden z posledních zástupců hřebce Ballast u nás, hřebeček jménem Dargon (Ballast – Topas-8). Zajímavé spojení, jsem zvědavá, co nám přinese. Topas-8 byl vynikající plemeník, který uměl dávat nádherné černé hnědáky s výraznými chody.

Marcus

Casall´s Ahorn

Champagnero

Rozruch

V sekci starších hřebců nejvíce zaujme sportovec z Zangesheide Caluca Z (Calvaro Z – Concorde), který s Danem Voksou uměl předvést i čistý parkur stupně T. Dalším sportovcem, kterého velmi dobře známe z našich kolbišť je Rico - HF (Radegast – Gottward), který se svým spolumajitelem a jezdcem Standou Hošákem předvádí super výkony v těžkých skákáních, přestože to není hřebec, který by byl nějak enormně narostlý. Radostná zpráva pro příznivce hannoverské krve J. A opět Topas-8, jako otec drezurní hvězdy Trevis (Topas-8 – Fleming s.v.). Hřebec Trevis má vlastní výkonnost drezura stupně T a se svým jezdcem F. Sigismondi sbírá jedno umístnění za druhým. Navíc je to mladý hřebec, který to nejlepší má ještě před sebou. Qentino Donth – M (Guidam Sohn – Carol) máme ještě všichni v paměti ze Zduchovic, kde letos ve finále KMK 6letých skončil s Jaroslavem Jindrou na druhém místě. Hodně krve má v sobě Trentino GL (Templer xx – Rekord GL). Tento rýnský hnědák byl Korován v roce 2001 v Münsteru a své HLP absolvoval Neustat Dosse. Je popisován jako kůň pevných nervů a nekomplikované jezditelnosti. Zástupce L-linie Loutino WV (Loutano – Latino) je klasický Holštýn a je dvakrát prochován na plnokrevníka Ladykiller xx. Hřebce Lasing (Lantaan – Palisco) také nemusím představovat. Je to letošní vítěz všestrannosti kategorie 6letých. O hřebci Coconut 13 (Captain Incipit – Lord Inci Pit) nevím co si mám myslet. V katalogu totiž hřebci chybí původ po bábě. Je otázka, zda se jedná pouze o chybu tisku či opravdu je tomu tak. Na drezuráka Dumont (De Niro – Landadel) jsem velmi zvědavá, protože D-linie teď moc frčí a navíc je matka i dost skokově prochovaná. No a ještě abych nakonec nezapomněla na plnokrevného hřebce Rosensturm xx (Monsun xx – Kaloun xx).

Caluca Z

Trevis Jospo

Trentino GL
Letos není tolik předváděných hřebců, tak doufám, že alespoň kvalita bude dobrá. 
Tak hurá na předvýběr do Heroutic J Atˇ máme zase o čem mluvit a co kritizovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat