úterý 22. října 2013

Novinky z chovu i sportu

Konec sportovní kariéry oznámil francouzský jezdec mezinárodního formátu Michel Robert (64). Celých 44 let strávil tento jezdec ve velkém sportu. „Rozhodnutí skončit, zrálo již delší čas“, prohlásil jezdec, který se nadále chce více věnovat vzdělávání jezdců i samotných koní a psaní knih.V sedle jeho koně Nenuphar´Jac (Cumano) budeme nadále vídat francouzskou jezdkyni Penelope Leprevost. Tento kůň pro ní není žádnou velkou neznámou, neboť právě jej již měla možnost jezdit v roce 2011, než kůň odešel do stáje M. Roberta.  

Změnu ve své stáji ohlásil začátkem měsíce října i Marcus Ehning, když potvrdil prodej hřebce Campbel (Contendro I – Argentan). Tento hnědák je českým chovatelům známý jako Campbel Czech a ve svých mladých letech působil na stanici Lučina a byl v majetku společnosti Mustang. S M.Ehningem hřebec velmi úspěšně sportoval a vyhrál několik těžkých skákání. V současné době je hřebec ježděn mladou švédkou Eirin Bruheim, která se s ním již úspěšně prezentovala na závodech.
( O tomto hřebci se zmíním více v samostatném článku)
Campbell

Velkou radost zažívá znovu Ulla Salzgeber se svým valachem Herzruf´s Erbe (Herzruf – Caletto I.). Po celém roce, kdy čtrnáctiletý valach nuceně pauzíroval na pastvinách v Maďarsku, jej představila v drezurní úloze za 74%. Poslední úspěch měl „Herzi“ v září 2012, kdy vyhráli GP Kür v Perl-Borg. Den poté však ryzák nešel úplně čistě a proto se jeho jezdkyně a zároveň majitelka Ulla Salzgeber rozhodla poslat jej do Maďarska na pastviny na odpočinek. „Od té doby co se na CSIO Aachen v roce 2009 zranil, měl neustále nějaké zdravotní problémy. Nebylo to nic vážného a pokaždé něco jiného, ale připadalo mi, jako by už nechtěl být sportovním koněm. A protože je to pro mě nejlepší kůň na světě, dopřála jsem mu velkou pauzu“, prohlásila Salzgeber.

Herzruf´s Erbe


Malý koník, ale velký sportovec se loučí. Po zralé úvaze oznámila světu mezinárodní jezdkyně všestrannosti Ingrid Klimke, že její olympijský kůň  Butts Abraxxas (Heraldik xx) ukončil svoji sportovní kariéru. Černý krasavec s chytrýma očima, dvojnásobný olympijský vítěz v družstvech, říká špičkovému sportu sbohem. „Rychlý jako králík“, tak se o něm vyjadřoval trenér německého kádru všestrannosti Ch. Bartle. Sama jezdkyně mu na svých internetových stránkách napsala dopis na rozloučenou, a každým slůvkem je znát, jak moc tohoto koně má ráda.

Bohužel navždy se rozloučil plemeník s velkým P. Smutná zpráva ze dne 22.10.2013 ohlásila, že po těžké kolice musel být uspán Lauries Crusador xx (Pageant xx – High Top xx). Tento 28-letý vitální hřebec se ještě před několika týdny hrdě prezentoval na předvádění hřebců v domovském hřebčinci Celle. Bohužel minulý týden onemocněl kolikou a krevní testy ukázaly zánět sleziny. Postaršímu hřebci chtěl zemský hřebčinec ušetřit náročnou a bolestivou operaci a proto, když dnes ráno přišel těžký atak této koliky, byl hřebec bezbolestně uspán. Zemský hřebčinec se na svých stránkách s touto plemennou hvězdou rozloučil slovy: “Všechny tvé dcery, synové, vnuci a pravnuci se postarají o to, že na tebe budeme stále vzpomínat. Děkujeme ti Laurie!“
(Také tomuto světovém super plemeníkovi se budu samostatně věnovat).  


Lauries Crusador xx

Žádné komentáře:

Okomentovat