neděle 20. října 2013

51. Trakénský korung ročníku 2011

Zatímco na mnohé výběry hřebců se ještě čeká, Trakénský svaz zná již svého vítěze. Z letošního lotu hřebců ročníku 2011, kteří čekali na výrok komise v Neumunsteru, bylo vybráno celkem 12 mladých hřebců, a z toho 4 hřebci obdrželi prémii.

Z těchto čtyř prémiovaných hřebců se pak 20.10.2013 vybíral vítěz. Jednalo se o tyto hřebce (dle pořadových čísel): Scaglietti (All Inclusive – Michelangelo), Empire State (Imperio – Kaiser Wilhelm), Luxor (Redecker – Lehndorff´s) a Kissinger (Singolo – Arogno).      

Celou listinu hřebců najdete pod tímto odkazem. trakénský korung ročník 2011
A výsledkovou listinu körovaných hřebců najdete zde. korovaní hřebci

Vítězem se stal hnědák Kissinger po Singolo z matky Kontessina po Arogno. Gentleman skrz naskrz, který způsobil přítomným divákům doslova husí kůži. Kissinger nese přes svého otce Singolo krev slavného hřebce Biotop, který s Dr. Reiner Klimke sbíral vítězství v Grand Prix. Matka Kontessin je po neméně slavném polokrevníkovi Arogno, který již vlastní celou hřebčí linii v trakénském chovu. K této linii patří například takoví hřebci jako Caprimond nebo Hohenstein. Majitelkou vítězného hřebce je Alexandra Dohna, která je pokračovatelkou významného východopruského chovatele, který se svými koňmi utekl na západ před ruskými vojsky. Mezi koňmi, které její otec zachránil z hořícího Pruska, byli právě předkové hřebce Kissinger, jehož rodina klisny Kordel patří k nejstarším trakénským rodinám vůbec.

A právě nejpohnutější moment nastal, když majitelka paní Dohna (79 letá dáma), vzala otěže svého hřebce a šla s ním čestné kolo pro vítěze. Krokem bok po boku kráčeli pohnutou halou stará dáma a mladý hřebec, který se nenechal ovlivnit bouřlivými ovacemi nadšeného a uplakaného publika, ani nesčetnými blesky od fotoaparátů, a naopak byl to on, který se  přizpůsobil pomalému tempu své chovatelky, a po celou dobu působil, jako by na ní dával pozor.     
„Vynikající povaha, cenná krev, pohyb nahoru a dopředu, prostorný klus s velkým prostorem pro plec a především neotřesitelný takt v chodech, stejně jako jeho připravenost podat pokaždé ten nejlepší výkon“ tak Kissingera popsala odborná komise. Jeho majitelka jej však popsala jinými slovy: “Je to nesmírně inteligentní kůň, je chytřejší než já“. O dvě hodiny poté byl Kissinger prodán za 250.000 Euro do Holandska do stáje Uytert a stal se tak nejdražším koněm této trakénské hřebčí aukce.


Reservním vítězem se stal Scaglietti po All Inclusive z matky Schneeflocke po Michelangelo z chovu předsedkyně trakénského svazu Petry Wilm. „Dlouhá horní linie, velký rámec, dobrý původ, hřebec s harmonickým pohybem, stále nahoru a dopředu“ tak byl komisí charakterizován. Také tento hřebec byl nabídnut na následné aukci a byl prodán za 170.000 Euro do Berlína. Druhým rezervním vítězem je Empire State po Imperio z matky Eviva po Kaiser Wilhelm. Komisi se tento trochu vytáhlý hřebec velkého rámce líbil pro svoje výborné chody a prvotřídní původ. Čtvrtým hřebcem, který obdržel prémii se stal Luxor po Redecker z matky Leandra po Lehndorff´s, který zaujal skokem ve volnosti a energickým došlapem v základních chodech. Luxor byl vydražen za 35.000 Euro.   

Z celkových 42 hřebců, kteří byli po dva dny předváděni, bylo tedy vybráno do trakénského chovu 12 mladíčků a z nich 4 obdrželi prémii.

a ještě jednou vítěz Kissinger

Žádné komentáře:

Okomentovat